Ålesunds Seilforeningen er den største i sitt slag mellom Bergen og Trondheim, og har om lag 500 medlemmer. Foreningens historie strekker seg helt tilbake til 1927. Ved stiftelsesmøtet registrerte 45 medlemmer seg, og året etter ble den første kappseilasen arrangert. Den første flåten hadde 8 seilbåter, som hver var ganske ulike. Valderhaugfjorden var regattabane, mens start og innkomst var på Verpingsvikneset. Med tiden har det blitt holdt flere NM og mesterskap i forskjellige grener i Ålesund.

På 1970-tallet kom «plastalderen» til Ålesund, hvilket åpnet dørene for flere båtklasser og konkurranser. Ålesunds Seilforening skulle få enda større spennvidde. Nye klasser som soling, yngling, OK-jolle, optimistjolle, europajolle og tur/hav. Regattaseiling på respitt ble innført, fordi nye båter kom i veldig mange forskjellige størrelser. Med mer blest rundt seiling av ymse slag økte interessen, og etter hvert skulle utbygging av havna i Nørvevika begynne. Resultatet ble at vi i dag sitter igjen med 283 båtplasser i området.

Dugnadsarbeid hjelper

Da de nye jolleklassene kunne konkurrere på lokalt nivå, fikk folk blod på tann. Flere klarte til og med å kvalifisere seg for internasjonale mesterskap. Gjennom tidene har det vært god dugnadsånd innen Ålesunds Seilforeningen og deres planer, og det er dette vi kan takk for at foreningen og båtmiljøet har vokst så mye som det har. Dette burde være til inspirasjon for mindre seilforeninger i landet som sliter med å få endene til å møtes.

Nørvevika pleide nemlig å være en ganske beskjeden fortøyningsplass, mens det i dag er en moderne båthavn. Også Seilerhytta ble renovert på 90-tallet. Hele området hvor Ålesunds Seilforening holder til har blitt forvandlet til det perfekte sted å ha båten sin. Mange vil si at høydepunktet kom i 1995, da EM i drakeseiling ble holdt på Valderhaugfjorden. I tillegg var NM i 2005 noe mange husker, da 36 båter deltok.