Det finnes en rekke typer båter som brukes i forskjellige typer land. I Norge er det hele 88 forskjellige båttyper som er registrert som norske. Dette inkluderer ikke båter fra andre land, så du skjønner fort hvor mange båter det finnes.
Tradisjonelle robåttyper
Hvor enn du drar i Norges land så har de ulike typer robåter. Den aller mest kjente er nok kanskje hardagerbåten fra Sør-Vestlandet.
Hvis du har litt ekstra tid tilgjengelig anbefaler vi deg absolutt å ta en titt på alle de spennende robåttypene som finnes der ute. For eksempel Snadden fra Sør-Østlandet, jærbåten fra Sør-Vestlandet, Sunnfjordsbåten fra Midt-Vestlandet, lysterbåten fra Nord-Vestlandet, lotfotjolla fra Nordland og åfjordsbåten fra Trøndelag.
Størrelser på båter
Når du blir kjent med båtverdenen skjønner du fort at det finnes et eget språk å bruke om størrelser på båt, retninger på båt og ulike typer deler som finnes i båten.
Det er fascinerende å lese om de ulike størrelsene på båtene.
Dette inkluderer:
- Æring
- Færing
- Firroing
- Femring
- Seksring
- Åttring
- Tiæring
- Tolværing
Tallet beskriver antall par med året det er plass til. Så i en færing vil det være plass til to par årer, mens i en tiæring vil det være plass til ti par årer.
Dette er bare en av mange måter å beskrive en størrelse av en båt på. Disse har også ulike navn ulike steder i landet.
Robåter i moderne tider
Det er ikke like ofte man ser robåter ute på det åpne hav lengre. Dette fordi det absolutt har blitt mer populært med motorbåter. Det finnes oftere robåter i lokale innsjøer eller plasser der folk pleier å fiske. Dette fordi en motorbåt ofte lager for mye lyd. Den vil da skremme bort fisken.
Robåter har ofte en rimeligere pris, men dette er også ofte fordi de er i dårlig stand og trenger mye vedlikehold.